leuke verjaardagswensen
man
vrouw
kind
abraham
sarah
vader
moeder
broer
zus
opa
oma
vriend
vriendin
verjaardagscadeau
verjaardag cadeaubon
verjaardag oorkondes
verjaardagscadeaus
leuk cadeautje
leuke cadeautips
leuke verjaardagskaarten
felicitatiekaarten
verjaardag uitnodigingen
verjaardag feestartikelen
kinderfeest artikelen
thema feestartikelen
leeftijd feestartikelen
verjaardag ballonnen
verjaardag slingers
verjaardag horoscopen
chinese horoscoop
westerse horoscoop
edelstenen sterrenbeeld
jarige persoonlijkheid
persoonlijkheid jarige
verjaardag weetjes
verjaardag bloemen
verjaardag kleuren
leuke verjaardag teksten
verjaardag teksten
verjaardagsgedichten
leuke verjaardag tips
verjaardag plaatjes
verjaardagsliedjes
verjaardag kleurplaten
verjaardag maanden
verjaardag kroonjaren
verjaardag namen
ontstaan verjaardag
verjaardagskaarsjes
verjaardagstaart
verjaardagsfeest tips

Verjaardag tradities

Leuke weetjes over verjaardag tradities in Nederland, Amerika, Canada, India, Ierland, China, Australie, Duitsland, Israel en Denemarken. In Nederland vieren we verjaardagen vaak in huiselijke kring met familie en vrienden. Uitzonderingen zijn de kroonjaar verjaardagen zoals 20, 30, 40, 50 (Abraham en Sarah), 60, 70, 80, 90 en 100 jaar. Deze verjaardagsfeesten vieren we ook regelmatig buiten de deur op een feestelijke lokatie. Bij de viering van een kinderverjaardag organiseren we vaak een kinderfeestje voor vriendjes en vriendinnetjes. Jarige kinderen die al naar de basisschool gaan trakteren dan in hun groep en aan hun meesters en juffen.

Trakteren we in Nederland als we jarig zijn op een drankje in een cafe, in Amerika en Canada is dat precies andersom, daar trakteren de vrienden de jarige op drank.


De viering van een kinderverjaardag in Ierland kent een paar aparte gebruiken. Jarige kinderen worden ondersteboven gehouden en met hun hoofd zachtjes op de grond gebonsd. Voor ieder jaar één keer en een keer extra voor geluk. Jarige kinderen die naar school gaan worden daar op een wat smerige manier ontvangen met modder en viezigheid.

In China eten jarigen hele lange noedels, deze zorgen er voor dat je langer leeft. Het is bij dit gebruik wel de gewoonte dat je de noedels zo lang mogelijk opslurpt voor je erin bijt.

In Australie eten jarigen fairy bread wat we kunnen vertalen als fee brood. Wit brood zonder korstjes met boter en daarop gekleurde hagelslag. De hagelslag noemt men fairies wat feetjes betekent.


In Duitsland hebben ze een leuke verjaardag traditie voor alleenstaande mannen die 30 jaar worden. Vrienden van de jarige gooien rommel op de trap van het plaatselijke gemeentehuis. De jarige moet dit opruimen. De jarige mag stoppen met opruimen zodra deze een langslopende vrouw kust.

Ook India kent een aparte verjaardag traditie. Als ouders genoeg geld hebben dan krijgt de jarige nieuwe kleding. Een jarige Hindoe gaat naar de tempel om verschillende kleine rituelen te doen. Uit respect raakt de jarige dan ook de voeten van zijn ouders aan.

In Israel staan jarige kinderen in het middelpunt van de belangstelling. Zij krijgen een kroon van bladeren en bloemen op hun hoofd. Aanwezigen dansen dan in een kring om de jarige heen.

In Denemarken worden jarige kinderen wel heel leuk verrast door hun papa en mama. Zodra ze op hun verjaardag wakker worden vinden ze allemaal verjaardagscadeautjes op hun bed.


home © leukeverjaardagswensen.nl, verjaardag tradities in nederland, amerika, canada, india, ierland, china, australie, duitsland, israel, denemarken