verjaardag maanden
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december

verjaardagscadeau
verjaardag cadeaubon
verjaardag oorkondes
verjaardagscadeaus
leuk cadeautje
leuke cadeautips

Verjaardag maanden betekenis

Een verjaardag in welke maand? Jarig in januari, februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november of december? De namen van de maanden hebben we overgenomen van de Romeinen. Sommige maanden kregen de naam van een belangrijke godheid. Juni kreeg bijvoorbeeld zijn naam van de mooie Juno, de Romeinse godin van het huiselijke geluk, het huwelijk, geboorte en een prachtige moedergodin. Juli en augustus kregen de namen van twee Romeinse keizers en vanaf september werden de namen gewoon genoemd naar hun plaats in de kalender. September was de zevende (septem) maand en december tenslotte de tiende (decem) maand.

Daar lijkt dus een foutje in te zitten want december is nu echt de twaalfde maand maar de Romeinen gaven de maanden januari en februari pas later een naam. In deze tijd gebeurde er zo weinig dat het niet de moeite loonde om deze periode een naam te geven. Het jaar begon in maart en eindigde in december. Toen deze maanden eindelijk een naam kregen werd januari (genoemd naar Janus, de god van het begin en het einde) na een tijdje de eerste maand van het jaar.

De maanden kregen in de volksmond verschillende bijnamen. September wordt ook wel de herfstmaand of fruitmaand genoemd. Oktober is de wijnmaand of eikelmaand en mei is de bloeimaand of Mariamaand. De namen zijn natuurlijk afgeleid van gebeurtenissen in die maand. November wordt bijvoorbeeld de slachtmaand genoemd omdat in deze maand vee werd geslacht.

Tenslotte weerspreuken, wie kent ze niet? In de louwmaand (januari) mist, dan is de lentemaand fris. Groeit in februari het gras, met Pasen een dikke jas. Een natte december voorspelt weinig goeds. Of ze waar zijn weten we niet maar het zijn wel leuke weetjes bij de maanden.


home © leukeverjaardagswensen.nl, verjaardag maanden betekenis